Sportvereniging DIO Etten-Leur
Zumbakidz®&GamesZumbaGoldKinderYoga

Zumba®/Bootcamp
Turnen - demonstratieteam
MBVO
Turnen - springgroep
Turnen - jongens
  meer groepen ...

Nieuws en Agenda Foto"s Groepen Lesrooster Contributie Over Sportvereniging DIO Contact
Grafisch Centrum Etten-Leur
Sportvereniging DIO (afgekort als svDIO) is zestig jaar geleden opgericht als een gymnastiek vereniging. Gym en turnen zijn nog steeds de belangrijkste activiteiten binnen onze vereniging, maar in de ...
Meer over SV DIO ...
Sportvereniging DIO
Meesterhof 1
4871 MA Etten-leur
Meer contactgegevens ...

S.V. Dio Etten-Leur » Groepen

Groepen

Vooraf inschrijven is bij svDIO niet nodig
Wil je lid worden? Neem dan even contact op met de Technische Leiding (degene die de les verzorgd -TL) en ga na overleg met de TL naar de les waaraan je wilt deelnemen. Na afloop ontvang je een inschrijfformulier - de volgende les lever je het formulier ingevuld en ondertekend weer in bij de TL.

Je bent altijd van harte welkom een les vrijblijvend deel te nemen. Neem echter vooraf even contact op met de Technische Leiding om teleurstelling te voorkomen - het aantal leden per groep is beperkt en een aantal groepen heeft dusdanig veel leden dat voorlopig geen extra leden toegelaten kunnen worden. Echter, vrijwel altijd kunnen we een alternatief bieden.

Meer informatie over de lestijden en locaties vind je in het rooster.

Deelname aan lessen en/of activteiten van svDIO geschiedt op eigen risico.

Op het moment biedt Sportvereniging DIO de volgende lessen aan: Body Fit, Dance&Fun (groep 1), Dance&Fun (groep 2 en 3), Dans/turn combinatie, Gym, Gymfit dames, Gymfit gemengd (naGALM), Jazzdance, Kaboutergym, KinderYoga, Kleutergym, MBVO, Moderne dans, Ouder- en kindgym, StreetDance, Turnen, Turnen - demonstratieteam, Turnen - jongens, Turnen - springgroep, Zumba®/Bootcamp, ZumbaGold, Zumbakidz®&Games.

Body Fit

Body Fit

Tijdens een Body Fit les wordt aan de fitheid van het hele lichaam gewerkt.

Om de conditie van hart en longen op peil te houden en te verbeteren begint een les met bewegen op muziek. Daarna worden er oefeningen gedaan voor de soepelheid van de gewrichten.
Door middel van oefeningen op matjes worden vervolgens alle spiergroepen getraind, en hierdoor krachtiger gemaakt. Ook wordt aandacht besteed aan het verbeteren van de lenigheid van de spieren.
De lessen zijn bedoeld voor dames vanaf 60 jaar en worden gegeven door een gediplomeerd en ervaren docente.

Ook dames met specifieke klachten (zoals bijvoorbeeld artrose, chronische pijn in de rug, hartklachten of een te hoge- of lage bloeddruk) kunnen aan de lessen deelnemen.
Mochten bepaalde oefeningen te moeilijk zijn, dan worden er alternatieve oefeningen aangeboden.
Hierdoor kan iedereen met de lessen meedoen!

Dance&Fun (groep 1)

Dance&Fun (groep 1)

Dansles speciaal voor onze jongste leden (tot en met groep 1 van de basisschool). In deze lessen worden op een speelse manier leuke danspasjes en bewegingen aangeleerd, afgewisseld met spelelementen.

Het hoogtepunt voor de dansgroepen - en dus zeker ook voor de Dance&Fun groepen - is de jaarlijkse JazzDemo aan het einde van het seizoen, waarbij de kinderen optreden in een heuse show, voor een afgeladen zaal.

Dance&Fun (groep 2 en 3)

Dance&Fun (groep 2 en 3)

Dance&Fun (groep 2 en 3) is, zoals de naam aangeeft een dansles voor kinderen uit de groepen 2 en 3 van de basisschool. Net als bij de lessen voor kinderen van groep1, worden In deze lessen op een speelse manier leuke danspasjes en bewegingen aangeleerd, afgewisseld met spelelementen.

Uiteraard neemt ook de Dance&Fun (groep 2 en 3) deel aan de jaarlijkse JazzDemo!

Dans/turn combinatie

Dans/turn combinatie

Heb je moeite met kiezen tussen dansen of turnen? Vanaf nu hoef je niet meer te kiezen! Sinds deze maand heeft svDIO namelijk een nieuw soort les: een combinatie van dansen en turnen.
Tijdens deze leuke les wordt extra aandacht besteed aan een aantal specifieke basisvaardigheden die zowel bij dansen als turnen gebruikt worden, zoals een perfecte rol, handstand of radslag.

Gym

Gym

Speciaal voor de bewoners van woonzorgcentrum de Kloostergaard in Etten-Leur organiseert svDIO in opdracht van Avoord Zorg & Wonen gymnastieklessen die speciaal zijn afgestemd op de bewoners van Kloostergaard. Tijdens deze lessen wordt het lichaam op een gezellige manier zo soepel mogelijk gehouden.
Let op: deze lessen zijn alleen toegankelijk voor bewoners van Kloostergaard.

Gymfit dames

Gymfit dames

Fit worden en fit blijven! Dat is het motto van Gymfit.

Een gymfit les bestaat uit een warming-up, een kerndeel, oefeningen en een cooling-down:
• de warming-up bestaat uit een ‘loopspel’ (soms met klein materiaal zoals ballen, werpringen, ‘pittenzakjes’) of een dans
• het kerngedeelte bestaat uit een stukje aerobics, of een (sport)spel
• de oefeningen zijn gericht op spierversterking, lenigheid, coördinatie en balans
• tijdens de cooling-down worden de hartslag en ademhaling weer genormaliseerd

Gymfit gemengd (naGALM)

Gymfit gemengd (naGALM)

Gymfitgym (naGALM) is bedoeld voor 55 plussers die al langere tijd niet meer gesport hebben of (op advies van een arts) meer willen gaan bewegen. Ook mensen met lichamelijke klachten (artrose, reuma, hartklachten e.d.) kunnen tijdens de lessen meedoen.

Door middel van allerlei vormen van sport, spel en bewegen wordt de algehele fitheid van het lichaam verbeterd. Hierbij worden intensieve en minder intensieve vormen van bewegen afgewisseld. Iedereen moet zich immers thuis voelen en mee kunnen doen.

Iedere les is uniek. In de ene les zal de aandacht meer liggen op spel en vaardigheden zoals bijvoorbeeld rollen, vangen, mikken en werpen. Een andere les is bedoeld om de spieren te versterken of te werken aan het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Ook vaardigheden als reactievermogen en coördinatie worden geoefend.

De groepen zijn gemengd, dus ook echtparen kunnen meedoen! Na de les is er gelegenheid tot gezamenlijk koffie drinken, en worden nevenactiviteiten (bijvoorbeeld fietsen, wandelen, kerstontbijt) georganiseerd.

Jazzdance

Jazzdance

Jazzdance is de ultieme danservaring.
Tijdens de lessen passeren op eigentijdse muziek verschillende dansstijlen de revue, zoals gogodance en streetdance. Hierbij wordt ondermeer gewerkt aan een aantal dansen voor de jaarlijkse Jazzdemo.

Deze Jazzdemo is een groot dansspektakel waaraan alle dansgroepen van svDIO deelnemen en de zaal stampvol zit.

Kaboutergym

Kaboutergym

Hoe belangrijk is het om al vroeg te beginnen met bewegen?
Wij van svDIO denken dat het heeeel goed is om de motoriek bij jonge kinderen te ontwikkelen.

Vanaf 2 ½ jaar kan iedereen meedoen met ‘kaboutergym’, zelfs op het kinderdagverblijf (bij KdV ‘Woelwater’ – zie het rooster.).

Dit is wat we doen:
Lekker bewegen met klein materiaal (ballen, hoepels, touwtjes, knotsen, sjaaltjes, kranten e.d.) in combinatie met spelletjes, dansjes en kleine klimtoestellen.

KinderYoga

KinderYoga

Yoga, de van oorsprong hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen bestaat uiteraard al heel lang. Een groot aantal volwassenen ervaren het bedrijven van yoga als heilzaam bij, door een jachtig leven, opgebouwde spanningen. Maar ook voor kinderen werkt yoga ontspannend!
Na een tijdje merk je wellicht dat de concentratie van je kind ook buiten de yogalessen steeds makkelijker wordt, of dat het rustiger wordt als het boos of zenuwachtig is.

In de yogalessen worden spelletjes en oefeningen gedaan. Oefeningen om te ontspannen, of luisteren naar verhalen waarbij ze zelf beelden tevoorschijn toveren in hun hoofd. Of een tijdje stilzitten en aandacht bij de ademhaling houden.

Bij kinderyoga kan iedereen meedoen (vanaf 3 jaar). Het enige dat (extra) nodig is bij een yoga-les is een badhanddoek.

Kleutergym

Kleutergym

Het is voor de allerkleinsten onder ons een avontuurlijke uitdaging om aan te gaan: je eens lekker - zonder dat papa of mama erbij is - een uurtje helemaal uitleven en heerlijk ravotten. Samen met andere jongens en meisjes spelen, verschillende bewegingsvormen oefenen. Op een speelse manier kennismaken met toestellen, matten, hoepels, ballen en… met elkaar.

Het programma is gevarieerd, waardoor de kleuters iedere week weer andere dingen doen en ze zich geen minuut hoeven te vervelen. Op een speelse wijze zijn de kleuters zo al bezig met een vorm van turnen.

Door de oefeningen is kleutergym erg goed voor de motorische ontwikkeling van jonge kinderen, maar ook aan de sociale ontwikkeling levert het een goede bijdrage, omdat de kleuters samen met andere kinderen spelen, en zo leren rekening met anderen te houden.

MBVO

MBVO

Gymnastiek speciaal voor senioren

svDIO heeft voor iedere leeftijdsgroep iets te bieden: ouder- en kindgym, kleutergym, turnen, dansen op moderne muziek, gymfit en speciaal voor de senioren Meer Bewegen Voor Ouderen (afgekort MBVO).

Sport en beweging zijn van groot belang voor de mens. Zeker voor mensen op leeftijd is bewegen belangrijk: de spieren worden soepel gehouden en de conditie blijft op peil of wordt verbeterd.

Tijdens de MBVO lessen van svDIO wordt onder deskundige en gediplomeerde leiding door de deelnemers hard gewerkt, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse materialen zoals touwen, werpringen, kussentjes, met een prettig muziekje erbij. Wordt het even teveel: geen probleem, stoelen zijn bij de hand. De leiding ziet er op toe dat de lessen voor iedere deelnemer leuk en uitvoerbaar blijven.

Ook de lachspieren worden tijdens de lessen zeker niet overgeslagen - het onderlinge contact en de sfeer is erg gezellig. Na de les is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken – en uiteraard bij te kletsen!
Kom een keer vrijblijvend meedoen en de gezellige sfeer proeven.

Locatie en tijd vindt je in het rooster.

 

Moderne dans

Ouder- en kindgym

Ouder- en kindgym

Wil jij samen met je peuter een uurtje per week lekker fysiek bezig zijn? Dan is ouder- en kindgym van svDIO zeker iets voor jullie!

Bij ouder- en kindgym werkt de peuter op een speelse manier, met hulp van vader, moeder of andere ‘begeleider’, aan zijn/haar motorische en sociale vaardigheden. Ouders en peuters beleven veel plezier van het intensief contact met elkaar. Naast het gymmen onderhouden de ouders ook sociale contacten met hun collega-ouders.

Kom een keer kijken of - nog leuker – doe een keer vrijblijvend mee!

StreetDance

StreetDance

StreetDance bij svDIO is veelzijdig - veel meer dan alleen dans. Je leert uiteraard de dance-skills, en werkt aan je conditie, maar het is ook gezellig. Ondanks alle inspanning, zul je de zaal met een dosis positieve energie verlaten.

Wil jij je gedachten even lekker aan de kant zetten door flink aan de slag te gaan, kom dan meedoen (zowel jongens als meiden).

Turnen

Turnen

Turnen, de tak van sport die de basis vormde van svDIO.
Na ouder-kindgym en kleutergym komt het echte turnen. Bij kleutergym worden de oefeningen spelenderwijs aangeleerd, bij turnen ben je echt bezig met het aanleren van oefenstof op het turnvlak. Een keer per week komen de leden naar de gymzaal, waar ze zich op een gestructureerde wijze een uurtje lekker kunnen uitleven.

De oefeningen worden volgens het NTS-systeem aangeleerd. Het NTS systeem (Nationaal turn systeem) is een standaard van de KNGU op basis van niveaus. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld zou verhuizen naar een andere plaats, je daar op hetzelfde niveau verder kunt turnen.

svDIO stelt ieder jaar de kinderen in de gelegenheid om aan een NTS-wedstrijd , binnen de vereniging, deel te nemen en een niveau-diploma te behalen om vervolgens door te stromen naar het volgende niveau.

De lessen worden in diverse gymzalen in Etten-Leur en op verschillende dagen en tijden gegeven (zie hiervoor het rooster.).


Hoe werkt het NTS-systeem?

Het NTS-systeem zoals door svDIO gehanteerd bestaat uit 17 niveaus waarop je kunt turnen. Niveau 17 bevat de eenvoudigste oefeningen en niveau 1 de moeilijkste (voor de professionele turn(st)er). Om een niveau hoger te komen kan je mee doen aan de NTS wedstrijd binnen de vereniging. Deze wedstrijd wordt doorgaans in het voorjaar georganiseerd.

Bij deze wedstrijd moet je verschillende oefeningen uitvoeren op de vloer, de balk, de brug en/of de ringen en een sprong. Voor de oefeningen worden door een jury punten gegeven.
Bij 26 punten of meer ben je geslaagd, krijg je een dimploma voor het betreffende niveau en ga je daarna verder trainen voor het volgende niveau.
Een overzicht van de oefeningen die voor ieder niveau beheerst moeten worden vindt u hier.

Als leden niet mee willen doen met de wedstrijd maar toch een niveau hoger willen komen wordt er tijdens de les door de trainer bekeken of de oefeningen goed genoeg worden uitgevoerd om naar een volgend niveau te promoveren.

Turnen - demonstratieteam

Turnen - demonstratieteam

Voor de turnsters met een hoger NTS niveau is het mogelijk om mee te doen in het svDIO demonstratie team turnen.

Turnen - jongens

Turnen - jongens

svDIO verzorgt ook turnles voor jongens! Door de jaren heen waren er wel steeds een aantal jongens die graag turnden, maar na het succes van Epke Zonderland op de Olympische spelen in Londen heeft dit een dusdanige vlucht genomen dat aparte jongensgroepen zijn opgestart.

De prestaties van Epke (maar laten we vooral ook onze andere toppers, zoals Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder, niet vergeten) toont eens te meer dat turnen geen ‘girls-only’ aangelegenheid is. Zeker nu Nederlands eerste individuele Olympische turnmedaille voor een jongen is!

Met de aparte jongensgroepen nemen we niet alleen meer afstand van het meisjes-imago van de sport – er zijn ook een aantal praktische redenen: jongens zijn nu eenmaal anders gebouwd dan meiden, en dat heeft ook zijn weerslag in de oefeningen.

Bij officiële turnwedstrijden hebben meisjes en vrouwen vier toestellen waarop zij turnen: de brug met ongelijke leggers, sprong (pegasus), vloer en de evenwichtsbalk. De jongens en mannen turnen op zes toestellen: brug met gelijke leggers, sprong, vloer, voltige, ringen en rekstok.

Kortom, bij jongensturnen geen sierlijke bewegingen zoals de meisjes die maken, maar uitdagende oefeningen met salto’s, radslagen, ringzwaaien en dergelijke – oefeningen waar een boel power voor nodig is. Stoer dus!
Exacte plaats en tijd van de lessen staan in het rooster .

Ook bij jongensturnen worden de oefeningen volgens het NTS-systeem aangeleerd (meer informatie hierover staat bij turnen). Dit betekent dat ook de jongens mee kunnen doen aan een NTS-wedstrijd , binnen de vereniging, en een niveau-diploma kunnen behalen.

Een overzicht van de oefeningen die voor ieder niveau beheerst moeten worden door jongens vindt u hier.

Turnen - springgroep

Turnen - springgroep

Het meest spectaculaire onderdeel van de turnsport is zonder twijfel de sprong. Speciaal voor de liefhebbers van een beetje spektakel heeft svDIO daarom een springroep!

Zoals de naam al aangeeft ligt de focus tijdens deze les op springen – met een reutherplank, kleine trampoline, tuintrampoline, air-track, …. Als er mee gesprongen kan worden gaat het gebruikt worden.

Let op: voor deelname aan deze les is turnervaring een absoluut vereiste! Ben je 10 jaar of ouder, heb je de nodige ervaring en lijkt het je gaaf om deel te nemen, neem dan contact op met de Technische Leiding.

Zumba®/Bootcamp

Zumba®/Bootcamp

Wat is Zumba? Allereerst: Zumba is FUN!

Beto Perez uit Columbia is de uitvinder van Zumba. Hij is opgegroeid met de Zuid-Amerikaanse dansritmes en muziek zoals de salsa, cumbia en merengue. Door dit te combineren met bewegen, dansen en plezier maken krijg je Zumba.

Zumba verstevigt de spieren in je lichaam. Alle spieren, ook je buikspieren, worden door de opzwepende muziek schijnbaar moeiteloos getraind.
Daarnaast verbrand je behoorlijk wat vet. Tot wel 1.000 calorieën per uur!

Zumba is een geregistreerde merknaam. Instructeurs moeten een diploma halen en een licentie hebben om lessen met de naam Zumba® te mogen geven. Bij svDIO hebben we instructeurs die hieraan voldoen.

Zumba® Dance Workout

ZumbaGold

ZumbaGold

Speciaal voor mensen die het rappe tempo van een reguliere Zumba-les niet (meer) bij kunnen houden is er Zumba Gold. Een leuke en gezellige Zumba les met lekkere muziek, maar nét wat minder inspannend. Alle Zuid-Amerikaanse ritmes komen gewoon voorbij (zoals de salsa, merenque, cumbia, flamenco en de cha-cha-cha), en ook het plezier is zoals dat bij Zumba hoort!

Zumbakidz®&Games

Zumbakidz®&Games

Zumbakids is de officiele benaming voor Zumba Fitness voor kinderen.

Dit speciaal voor kinderen ontwikkelde Zumba programma zorgt ervoor dat ook kinderen kunnen dansen en springen op het ritme van Zumba.

Door het speelse karakter en de eenvoudige danspasjes van Zumbakids spreekt het kinderen heel erg aan om te shaken en te swingen met de heupen op de muziek. Na het 1 keer gezien te hebben, doen ze de pasjes al na en zullen daarna niet meer van de dansvloer weg te slaan zijn..

Sportief Etten-Leur

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!